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This letter sets out the applicable tax rates for sales of different type of foods.    See 86 Ill. 
Adm. Code 130.310.   (This is a PLR.)  

 
 
 
 
      May 25, 2011 
 
 
 
 
Dear Xxxxx: 
 

This letter is in response to your letter dated May 26, 2010 and the additional information 
which you provided on March 23, 2011.  The Department issues two types of letter rulings.  Private 
Letter Rulings (“PLRs”) are issued by the Department in response to specific taxpayer inquiries 
concerning the application of a tax statute or rule to a particular fact situation.  A PLR is binding on 
the Department, but only as to the taxpayer who is the subject of the request for ruling and only to the 
extent the facts recited in the PLR are correct and complete.  Persons seeking PLRs must comply 
with the procedures for PLRs found in the Department’s regulations at 2 Ill. Adm. Code 1200.110.  
The purpose of a General Information Letter (“GIL”) is to direct taxpayers to Department regulations 
or other sources of information regarding the topic about which they have inquired.  A GIL is not a 
statement of Department policy and is not binding on the Department.  See 2 Ill. Adm. Code 
1200.120.  You may access our website at www.tax.illinois.gov  to review regulations, letter rulings 
and other types of information relevant to your inquiry.  

 
Review of your request disclosed that all the information described in paragraphs 1 through 8 

of Section 1200.110 appears to be contained in your request.  This Private Letter Ruling will bind the 
Department only with respect to BUSINESS for the issue of issues presented in this ruling, and is 
subject to the provisions of subsection (3) of Section 1200.110 governing expiration of Private Letter 
Rulings.  Issuance of this ruling is conditioned upon the understanding that neither BUSINESS, nor a 
related taxpayer,  is currently under audit or involved in litigation concerning the issues that are the 
subject of this ruling request.  In addition to your original PLR request, you submitted additional 
information, including several photographs of the inside of a BUSINESS store and a blueprint 
showing the store layout (indicating that each was representative of stores in Illinois); and provided 
additional information regarding the manner in which food is bar coded at the store and the specific 
locations in the store where seating is provided.  In your letter you have stated and made inquiry as 
follows:  

 
I am writing on behalf of the above referenced entity to request a taxability ruling 
pertaining to the appropriate use of the high rate of tax versus the low rate of tax for 
prepared food items such as sales of individual servings of rolls and cookies. 
 
Facts: 
 
BUSINESS sells groceries, prepared foods, and general merchandise at retail through 
several physical store fronts throughout Illinois.  Their stores sell grocery items for off 
premise consumption as well as prepared foods and bakery items that are ready for 
immediate consumption.  All of their stores have open eating areas that are un-
partitioned from the rest of the store.  Due to the layout and the free flow of customers 



through the stores, a separate means of collections for the eating areas is not possible.  
All food sold in the grocery stores is paid for at the regular grocery store check-out 
counters. 
 
Each store has several different sections which can include a bakery section, a juice 
bar, a pizza bar, a sandwich bar, a stir fry bar, a self serve salad bar, a self serve hot 
soup bar and an area where hot food such as baked chicken can be purchased.  The 
juice bar, pizza bar, sandwich bar, stir fry bar and hot food section usually have store 
personnel available who assist customers with their purchases.  There are no separate 
cash registers in these sections. 
 
Within their bakery departments, they sell fresh baked rolls and cookies that are sold by 
the piece as individual servings.  The rolls and cookies are baked in the store daily.  
They do not maintain the temperature of the rolls and cookies after they are baked.  The 
rolls and cookies are placed out in self service bins for the customers.  Customers are 
free to purchase as many, or as few, of these items as they wish.  Although the bakery 
products are ready for immediate consumption, most of the bakery products are not 
typically eaten on the premises of the retailer. 
 
Current Treatment: 
 
BUSINESS currently charges the high rate of tax on all prepared foods (including 
individual servings of baked goods) sold in our grocery stores in Illinois.  BUSINESS 
has been audited by the Illinois Department of Revenue in the past and the auditor 
agreed that the high rate of tax should be charged on all prepared foods (including 
individual servings of baked goods) sold by the store. BUSINESS also requested a 
letter ruing on this issue in 2002 and was told they were handling these transactions 
correctly due to the fact that the store had open eating areas within our stores. 
 
However, BUSINESS has recently received complaints from a customer because the 
customer disagreed with being charged the high rate of tax on individual servings of 
rolls and cookies.  An investigator from the Illinois Department of Revenue contacted 
one of the stores and store personnel gave him all of the relevant facts including the 
products involved, the layout of the store, the register systems, etc. and explained why 
the high rate of tax was charged on the questioned items.  The investigator did some 
research and called back the store and verbally instructed the store to start charging the 
low rate of tax on these items because he claimed that in these situations the Illinois 
Department of Revenue looked at whether the item was ‘made to order’ to determine 
the taxability. 
 
Applicable Regulations and Letter Rulings: 
 
BUSINESS charges the high rate of tax on all prepared foods they sell because of 
guidance contained in 86 Ill. Adm. Code 130.310 and numerous letter rulings including 
General Information Letter No. ST 02-0187-GIL. 
 
86 Ill. Adm. Code 130.310(b) states ‘The manner in which food is taxed depends upon 2 
distinct factors that must both be considered in determining if food is taxed at the high 
rate as ‘food prepared for immediate consumption’ or the low rate as ‘food prepared for 
consumption off the premises where sold: 
 



1) The first factor is whether the retailer selling the food provides 
premises for consumption of food.  If so, a rebuttable presumption 
is created that all sales of food by that retailer are considered to be 
prepared for immediate consumption and subject to tax at the high 
rate.  As a result of this presumption, even bulk food could 
potentially be taxable at the high rate.  However, this presumption 
is rebutted if a retailer demonstrates that:  A)  the area for on-
premises consumption is physically separated or otherwise 
distinguishable from the area where food not for immediate 
consumption is sold; and B) the retailer has a separate means of 
recording and accounting for collection of receipts from sales of 
both high and low rate foods.  For purposes of this subsection 
(b)(1)(B), the phrase ‘separate means of recording and accounting 
for collection of  receipts’ includes cash registers that separately 
identify high rate and low rate sales, separate cash registers, and 
any other methods by which the tax on high and low rate sales are 
recorded at the time of collection; and 

2) The second factor is the nature of the food item being sold.  As 
provided in subsection (c), some foods, such as hot foods, are 
always considered to be ‘food prepared for immediate 
consumption’, and thus subject to the high rate of tax. 

 
86 Ill. Adm. Code 130.310(c)(2) states ‘…Food prepared for immediate consumption 
means food that is prepared or made ready by a retailer to be eaten without substantial 
delay after the final state of preparation by the retailer.  Food prepared for immediate 
consumption includes, but is not limited to, the following…(A)(v) all food sold for 
consumption on the premises where sold.  (B) ‘Food prepared for immediate 
consumption’ does not include: (i) doughnuts, cookies, bagels or other bakery items 
prepared by a retailer and sold either individually or in another quantity selected by the 
customer, provided they are for consumption off the premises where sold…’  However, 
86 Ill. Adm. Code 130.310(c)(2)(C) states ‘…the items listed in subsection (c)(2)(B) are 
taxable at the low rate only if the retailer had a separate means of recording and 
accounting for high and low rate sales, and the retailer provides no on-premises 
facilities for consumption of the food or, if the retailer does provide such facilities, they 
are physically separated or otherwise distinguishable from the area where food not for 
immediate consumption is sold.’ 
 
86 Ill. Adm. Code 130.310(d)(1) states ‘If retailers provide seating or facilities for on-
premises consumption of food, all food sales are presumed to be taxable at the high 
rate as ‘food prepared for immediate consumption’.  However, this presumption can be 
rebutted by evidence that : A) the area for on-premises consumption is physically 
separated or otherwise distinguishable from the area where food not for immediate 
consumption is sold; and B) the retailer utilizes a means of recording and accounting for 
collection of receipts from the sales of food prepared for immediate consumption (high 
rate) and the sales of food that are not prepared for immediate consumption (low rate).   
 
86 Ill. Adm. Code 130.310(d)(4)(A) gives the following example ‘…Provided that the 
requirements of subsection (d)(1) are met … Low rate items would include, but are not 
limited to, doughnuts (regardless of quantity), bagels, rolls and whole breads or bakery 
items prepared by the retailer …’  Unfortunately, the current arrangement in the stores 
does not allow BUSINESS to meet the requirements of subsection (d)(1). 
 



General Information Letter No. ST 02-0187-GIL states ‘The manner in which food is 
taxed depends upon the nature of the establishment that is selling the food.  Retailers 
who provide seating or facilities for on-premises consumption of food generally incur tax 
at the high rate on all food sales (including bulk or grocery type items).  However, if 
establishments sell both food that has been prepared for immediate consumption and 
bulk or grocery type items and also provide facilities for on-premises consumption, the 
lower rate of tax may be charged on the bulk or grocery type items only if the dining 
facilities are physically partitioned from the area where food not for immediate 
consumption is sold and these facilities utilize a separate means of collection of 
receipts (emphasis added). 
 
Since BUSINESS does not utilize separate cash registers for the sale of prepared foods 
nor do they physically partition their seating areas from their general grocery areas, they 
do not meet the exception outlined in 86 Ill. Adm. Code 130.310(d)(1) and General 
Information Letter No. ST 02-0187-GIL.  I could find no rulings outlining the 
department’s position that the taxability of specific food items depended on whether the 
item was ‘made to order’. 
 
Ruling Request 
 
BUSINESS is not currently under audit by the Illinois Department of Revenue. 
 
Please confirm that the high rate of tax should be charged on all prepared foods 
(including sales of individual servings of rolls or cookies) sold by BUSINESS in its 
Illinois grocery stores due to the fact that BUSINESS does not utilize separate cash 
registers for the sale of prepared foods nor do they physically partition their seating 
areas from their general grocery areas. 
 
Thank you for your assistance in this matter.  If you need additional information, please 
feel free to contact me. 
 
 

DEPARTMENT’S RULING: 
 

 We disagree with the taxation methodology that BUSINESS has proposed for taxing sales of 
food in the store described in your request.  It is our opinion, after reviewing the information in your 
letter and the additional materials you submitted, that the store should charge the high rate of tax only 
on food prepared for immediate consumption (as explained in the regulation), candy, alcohol and 
general merchandise.   In the case of baked goods, such as rolls or cookies that can be bought in any 
quantity, including a single item, the store should only charge high rate on these items if they are sold 
for consumption on the premises.  As a practical matter, the store will need to make this 
determination at the time of sale by asking the customer if he or she plans on eating these items in 
the dining area.   If the store determines that these items will not be consumed in the on-premise 
facilities, the low rate of tax would apply.   
  
 The Department’s regulation governing food is found at Section 130.310 (“Food, Soft Drinks 
and Candy”).  This regulation has been significantly modified since the audit you mention in your 
letter, as well as the 2002 General Information Letter you also reference in your letter.  Food can be 
taxed at either the State general merchandise, or “high” rate (6.25%) or a preferential low rate of 1% 
(plus any applicable local taxes).  As Section 130.310 explains, the applicable tax rate depends upon 
several factors.  However, certain items are always taxable at the high rate, such as candy, soft 
drinks and “food prepared for immediate consumption.”   The latter term is explained in greater detail 



at subsection (c)(2)(A)(i) through (iv) of the regulation.   Many of the items sold by BUSINESS clearly 
constitute “food prepared for immediate consumption.”   Examples include, but are not limited to,  all 
hot foods, sandwiches prepared to the individual order of a customer,  and salad bars where a 
customer can prepare his or her own salad (both hot and cold).   
 
 For other food items in the store, the tax rate depends upon several factors. These factors are 
explained in subsection (d) of the regulation.  As that subsection indicates, if retailers provide facilities 
for the on-premise consumption of food, a presumption is created that all sales of food are taxable at 
the higher rate.  However, this presumption can be rebutted if the following two criteria are 
demonstrated:  
 

1. The area for on-premises consumption is physically separated or otherwise 
distinguishable from the area where food not for immediate consumption is sold; 
and  

 
2. The retailer utilizes a means of recording and accounting for collection of receipts 

from the sales of food prepared for immediate consumption (high rate) and the 
sales of food that are not prepared for immediate consumption (low rate).  

 
 The area designated for on-premise consumption of food is sufficiently distinguishable from the 
rest of the store to meet the requirements of the first factor.   It occupies the left front corner of the 
store as you enter.  No food is stocked for sale in, or near, this front area.  Several long, high curving 
bar tables form a divider that separates the dining area from the rest of the store.  These high bar 
tables also serve as an enclosure that surrounds a number of smaller tables and chairs within the 
dining area.  As one moves past the dining area into the rest of the store, he first passes a series of 
checkout lanes situated across the middle of the store.  These checkout lanes further separate the 
dining area from the area where food is stocked for sale. 
  
 The information you have submitted also indicates that the requirements of the second factor 
are met, as well.  Section 130.310 does not require, as your letter states, that the dining facilities 
utilize a separate means of collection of receipts.   Instead, Section 130.310 (d)(1)(B)  requires only 
that a retailer utilize a means of recording and accounting for both high rate and low rate sales.  Your 
letter indicates that the registers at the store can account for both low and high rate items, and so 
meet the requirements of the second factor.  
  
  Additional information you have provided indicates that each item sold in the store is “tax 
flagged” with a specific tax rate.  This has led the store to charge the high rate of tax on all baked 
goods, regardless of whether they are for consumption on or off the premises.  It is our opinion that 
this practice may often result in an overcollection of tax. If the baked good is for consumption on the 
premises, it should be taxed at the high rate; otherwise, it should be taxed at the lower rate.   This will 
require the store to make inquiry of the customer at the time of sale.   
 
 The regulation governing food has recently undergone significant changes.  These changes, in 
part, were designed to promote tax consistency between restaurants and modern grocery stores that 
also sell a variety of foods prepared for immediate consumption (e.g., sales of hot foods, customer-
made salads; sandwiches made to customer orders).  The manner in which food is now sold and 
marketed has necessitated these changes, which we hope “level the playing field” between all types 
of food vendors.    
 
 I hope this information is helpful.  If you have questions concerning this Private Letter Ruling, 
you may contact me at (217) 782-2844.  If you have further questions related to the Illinois sales tax 



laws, please visit our website at www.tax.illinois.gov or contact the Department’s Taxpayer 
Information Division at (217) 782-3336.  
 

      Very truly yours, 
 
 
 

Terry D. Charlton 
Chairman, Private Letter Ruling Committee  
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